Gastronomía

  • Que está a pasar nas cociñas de Pontevedra?

    As cidades medianas -Santiago, Ferrol, Lugo, Pontevedra- atravesan un momento gastronomicamente moi interesante. Nun chanzo intermedio entre as dinámicas das grandes urbes e as das capitais de comarca, nos últimos anos foron dando forma a un tecido gastronómico propio moi relevante. O primeiro dos elementos que conforman a identidade destas propostas é que, na súa meirande parte, están pensadas para un público esencialmente local. 

    Hoxe facemos parada en Pontevedra, cun ecosistema gastronómico propio e sorprendente, é quen de desfacerse do peso que supón ter como veciños a Vigo e ás vilas máis turísticas das Rías Baixas, e de dar forma a un entramado sorprendentemente rico, con opcións para todos os gustos e todos os perfís de gasto. 

    Gastronomía
  • Que está a pasar nas cociñas do sur de Lugo?

    Afastado das principais cidades do país, o sur de Lugo fica á marxe das dinámicas urbanas. Territorio de turismo aínda moderado -e que lle dure- e de escasa industrialización, nos últimos tempos está a reinventarse en termos gastronómicos. 

    Falamos dunha serie de comarcas de contrastes extremos: do envellecemento e a despoboación ao retorno de xeracións máis novas, á creatividade e á recuperación de negocios e de formatos tradicionais que, reformulados, pasan formar parte do noso imaxinario gastronómico contemporáneo. 

    Gastronomía
  • Que está a pasar nas cociñas da Galicia central?

    O centro de Galicia, ese territorio no que se xuntan as catro provincias, ten dinámicas propias. Sen unha vila de gran tamaño que faga a función de centro desde o que irradian tendencias que se espallan pola súa contorna, este cúmulo de territorios atravesa un momento gastronómico ao que paga a pena prestar atención. 

    Movémonos,  desta, por Tabeirós-Terra de Montes, polo Deza, pola Ulloa, pola Terra de Melide e por Arzúa. Entramos, mesmo, ata o norte da comarca do Carballiño para ver que acontece nesas terras organizadas arredor das serras centrais. Do Careón ao Testeiro, do Bocelo á Serra do Faro ou ao Candán está a tomar forma un interesante modelo de futuro para o sector gastronómico, entendido nun sentido amplo, no noso rural. 

    Gastronomía
  • Que está a pasar nas cociñas do leste ourensán?

    Territorio rural por definición, sen grandes poboacións e con só unha manchea de vilas medias, o leste ourensán non acadou tradicionalmente atención mediática en termos gastronómicos máis alá, se cadra, de novas relacionadas coa produción agrogandeira.

    As cousas están a mudar, tamén aquí, como mudan no conxunto de Galicia. E a tradición da zona está a verse enriquecida con novos proxectos, coa actualización de negocios de toda a vida e coa chegada de xente que fai que o tecido enogastronómico dese oriente ourensán amose hoxe unha riqueza inédita. 

    Gastronomía
  • Que está a pasar nas cociñas de Vigo?

    A maior cidade de Galicia ten unha alma gastronómica dividida. Por unha banda, é un lugar apegado á cociña de produto e aos formatos máis tradicionais mentres que, en paralelo, explora o seu carácter cosmopolita sen complexos. 

    Vigo é unha cidade portuaria e de paso, pero tamén obreira, industrial, foi -e segue a ser, en certa medida- lugar de acollida dunha emigración interna potente que enriqueceu o seu ADN, esencialmente das rías, pero con moito que agradecerlle tamén á provincia de Ourense e a súa achega. E desde aquela renovación que supuxo a converxencia do Atlántica e Rompente coa movida, case medio século atrás, é tamén unha cidade que abraza a vangarda en todos os ámbitos creativos. 

    Gastronomía
  • Burbullas gastronómicas. Podería o ramen triunfar como o churrasco?

    Os sitios de poke agora pasan ser locais coloristas que ofrecen ramen. Os baos xa non son unha cousa chic e rara de restaurantes con pretensións e xa chos ofrecen no bar da praia. As modas do comer van e veñen, nun carrusel de ciclos que, dende fóra, semella cada vez máis efémero e intenso. Só algúns están chamados a quedar no noso universo gastronómico, como foi o caso do churrasco ou mesmo das hamburguesas.

    Gastronomía
  • Que está a pasar na cociña de Compostela?

    Compostela é unha cidade en continua transformación. A vila da movida universitaria que xa non é, non tanto como foi, cando menos; a cidade da vaga de funcionarios novos nos 80 e 90 que roldan agora a idade de xubilación é hoxe outra. A expansión da súa periferia, o decrecemento da universidade, a chegada dun maior número de inmigrantes e a crise habitacional modelan unha realidade na que a oferta gastronómica tamén vai mutando. 

    Gastronomía
  • Que está a pasar nas cociñas do Salnés?

    Se hai unha comarca en Galicia onde sería previsible comprobar como a presión turística marca dun xeito definitivo a oferta esa é, seguramente, esta franxa de terra que se estende do sur da Ría de Arousa ao norte da de Pontevedra. Lugares como Sanxenxo, O Grove, Portonovo ou Cambados son xa -ademais de moitas outras cousas- iconas no imaxinario turístico estatal cunha potencia que por forza ten que deixarse sentir sobre o terreo. 

    E, sendo sinceros, si que se nota, claro, pero hai outro ámbito da vida local, outra capa da realidade complexa desas vilas, que se desenvolve en paralelo, mesturándose ás veces coa oferta turística, como é lóxico, pero pensada fundamentalmente para un público local nun sentido amplo, para xente da zona, pero tamén chegada de toda Galicia ao longo do ano. Lugares que, nese sentido, rachan co tópico da marcada estacionalización destes territorios. 

    Gastronomía
  • Que está a pasar nas cociñas da Coruña?

    A Coruña é, seguramente, a cidade galega máis pendente das tendencias e das modas gastronómicas e, ao mesmo tempo, é quen de manter a súa esencia e unha identidade gastronómica marcada e atractiva como poucas. Paga a pena explorar con calma esa dualidade para coñecer a súa oferta. 

    Gastronomía
  • Que está a pasar na cociña do Barbanza?

    O Barbanza, a comarca que marca o límite suroeste da provincia da Coruña, atravesa un momento de redefinición da súa oferta gastronómica. 

    Consolidada como unha potencia conserveira e pesqueira, é certo que tardou máis que outras zonas do país en dar forma a un ecosistema gastronómico actualizado, diverso e repartido por todo o seu territorio, pero isto está a mudar nos últimos tempos, o que é un motivo máis que suficiente para botarnos á estrada para descubrir sobre o terreo que está a pasar na comarca en termos gastronómicos. 

    Gastronomía