Que está a pasar nas cociñas do sur de Lugo?

Orella crocante con berzas e castañas no Faragulla. CC-BY-SA Jorge Guitián

Afastado das principais cidades do país, o sur de Lugo fica á marxe das  dinámicas urbanas. Territorio de turismo aínda moderado -e que lle dure- e de escasa industrialización, nos últimos tempos está a reinventarse en termos gastronómicos. 

Falamos dunha serie de comarcas de contrastes extremos: do envellecemento e a despoboación ao retorno de xeracións máis novas, á creatividade e á recuperación de negocios e de formatos tradicionais que, reformulados, pasan formar parte do noso imaxinario gastronómico contemporáneo. 

 

Movémonos hoxe pola comarca de Quiroga, por Terras de Lemos, de Sarria e de Chantada para asomarnos á efervescencia dunha comarca con arredor de 70.000 habitantes divididos en 19 concellos, 419 parroquias e 3403 núcleos poboacionais. O dato é importante, porque se restamos da ecuación as tres vilas principais -Monforte, con case 20.000 habitantes, Sarria cuns 13.000 e Chantada con algo menos de 10.000- sae unha media duns 11 habitantes por núcleo, co que iso implica de rede viaria, traslados para acceder a servizos, telecomunicacións, loxística, etc. A dispersión poboacional é aquí un factor determinante, tamén cando falamos de innovación. 

Comecemos polo oeste, nas abas do Monte Faro, nas vellas terras do Asma, porque aquí, na menor das tres principais vilas do sur da provincia, atopamos un núcleo de creatividade gastronómica insólito. 

Chantada é na actualidade o centro dunha redefinición da oferta pouco habitual mesmo en cidades de moito maior tamaño; un ecosistema de seu transversal, que vai do agroalimentario ao gastronómico, pode que condicionado pola posición central da Vila dentro de Galicia. E que probablemente ten o seu exemplo máis visible nun proxecto que nace -aquí, na provincia na que máis explotacións lácteas pechan cada ano- dunha gandaría. 

Queixos madurando na cámara de Airas Moniz. CC-BY-SA Jorge Guitián

Falamos de Airas Moniz, seguramente a queixería galega máis premiada nos últimos anos, tanto aquí como no ámbito internacional. Airas Moniz xorde dunha gandeiría que Ricardo, un dos seus tres socios, xestionaba vendendo o leite a terceiros. Asociado con Ana e con Suso decidiu, fai xa case unha década, explorar un valor engadido para o seu traballo, algo que lle permitise seguir en contacto coa terra e cos animais. E aí naceu a queixería. 

O proxecto é unha homenaxe á cultura da zona, ao trobador Airas Moniz de Asma e aos oficios tradicionais, pero non deixa de ter, en paralelo, unha vocación innovadora. Con esa combinación xa foi quen de obter recoñecementos como os de Artesanía Alimentaria de Galicia, pero tamén ao mellor queixo no ámbito estatal ou de colocar unha das súas elaboracións entre as mellores do mundo, segundo os WorldCheeseAwards, os principáis premios do sector. 

Indo xa para o centro da vila atopamos o restaurante A Faragulla, nunha casa da zona vella, a un paso da oficina da casa da cultura, a antiga Casa dos Lemos, rehabilitada na década dos 90 polo arquitecto Manuel Gallego, que ben merece unha parada. 

Pero falabamos de A Faragulla, que é falar de Toño Lorenzo, cociñeiro que montou este restaurante como complemento do hotel familiar. O negocio foi medrando aos poucos e agora é xa unha das grandes referencias da cociña local actualizada no sur de Lugo, un restaurante que fai, ademais, unha aposta decidida polos viños da zona. Aínda recordo, da miña última visita, unha orella crocante, servida con berzas e castañas e acompañada dun fantástico mencía das encostas de Tarrío, apenas a tres quilómetros do local. Unha xoia. 

Unha sobremesa de castañas no Faragulla. CC-BY-SA Jorge Guitián

Non hai que andar moito, pouco máis de 100 metros, para chegar á Cociña de Fon, un dos poucos restaurantes tailandeses de Galicia. E de volta cara ao centro, se queres, aínda podes facerlle unha parada no mítico Manix, un histórico no que hai que preguntar polas empanadillas ou, na rúa de atrás, no Mar & Bellota, o lugar perfecto para mercar produtos da zona. 

Continuamos ata o parque Eloisa Rivadulla, o antigo campo da feira, porque aquí está a Pulpería Os Pendellos, un lugar que Roberto, o seu director, soubo converter en parada obrigada. Polo seu polbo, claro, pero tamén pola mellor oferta de menús do día da contorna. E pola capacidade de integrar produtos de calidade da comarca nunha oferta de prezos axustados, xa sexa nas pizzas, nas hamburguesas ou na oferta de queixos e enchidos. 

Marchamos cara o leste por Líncora e Belesar, para facer parada na adega Vía Romana. Polos viños, claro, pero tamén polas vistas, porque é o lugar xusto para entender os viños da Ribeira Sacra do Miño. E para baixar, se temos tempo, polo que queda da antiga vía romana, que, de reviravolta en reviravolta, vai entre castiñeiros val abaixo. 

E de aquí cara ao norte, a Taboada, convertida nos últimos anos na capital doce da zona grazas a unha curiosa elaboración, a medio camiño entre unha pasta, unha oblea e unha tella doce, que seica era tradicional na parroquia de Xián, onde se facía cun trebello particular, semellante a unhas tesouras. 

A pioneira na recuperación deste doce local foi Galletas Xianas, na Rúa da Silva, pero tamén as elabora a Panadería Darío, na Rúa Nova, que, por certo, fai tamén unhas estupendas empanadas, se queres aproveitar, xa que estás. 

E volta para atrás, que a metade de camiño a Monforte, á entrada de Escairón, está o Tres Portas, un pequeno aloxamento rural con adega e restaurante. Maite e Nando fixeron unha aposta arriscada pola súa zona ao montar aquí unha adega cunha oferta de viños excepcional e unha braseiría coas mellores carnes galegas e unha oferta de pratos de cociña galega actual e sinxela: tortilla de pataca e sobrasada de porco celta, lacón e cachucha prensados con marmelada de pementos de Padrón, hamburguesa de vaca rubia galega con touciño crocante, mostaza de pera e queixo de San Simón da Costa... 

A sala de barricas da adega Vía Romana. CC-BY-SA Jorge Guitián

Desde O Saviñao, paga a pena facer un desvío cara ao sur, a Sober, para coñecer a cociña de Martín Mantilla no restaurante Berso, no centro da vila, e continuar despois cara a Monforte, pode que facendo unha parada no torno do convento das monxas de Ferreira, que é un dos poucos que van quedando en activo en Galicia e que, ao seu xeito, coa incorporación de monxas chegadas de América latina á súa comunidade, é tamén un exemplo de actualización da oferta. 

E antes de entrar na vila, Manuel Bistró, o clásico da cociña actual de Lemos, un restaurante especialmente popular polos seus arroces, como o caldoso de cigalas, e que é un pretexto perfecto para saír do centro da vila. Aínda que se preferimos quedarnos pola zona histórica, tamén hai opcións: o Trespés, xunto á Ponte Vella, a viñoteca Grolo, o Garden. Ou as pizzas de La Polar, que non serán canónicas, pero que son parte da historia pequena da cociña monfortina, como as zocas -a versión local da empanadilla- que se vendían en tempos na porta do Espía, que continúa aí, na Avenida de Galicia, aínda que con outra xestión. 

Internámonos no Courel, subindo Lor arriba, cara a unha comarca que ten atopado nos últimos anos un dinamizador cultural moi activo na Fundación Uxío Novoneyra, en Parada. Foi precisamente Uxío, o fillo do poeta, quen me falou de As Triegas, un pequeno aloxamento rural -a actualización, nesta comarca, vén en moitas ocasións da man de pequenos proxectos turísticos- en Paderne, no norte da comarca, tan apetecible para aloxarse como pola súa cociña, sinxela, baseada na tradición da zona. Un exemplo? A súa fantástica empanada de acelgas e chourizo, un clásico que estivo en retroceso e que recuperan como icona dunha gastronomía de raizame local. 

Unha das míticas pizzas de La Polar. CC-BY-SA Jorge Guitián

E rematamos o itinerario virando cara ao norte deste sur, a esa Sarria un tanto devorada ás veces pola masificación do Camiño de Santiago que, aínda así, ten moito que ofrecer. No ámbito da panadería é interesante o exemplo da histórica panadería Pallares, que soubo facer do seu legado centenario un reclamo convertendo o seu despacho nun pequeno museo do pan. 

E se falamos de restaurantes, hai que mencionar o Cinza e Lume, un proxecto aínda recente que aplica ao produto local unha visión renovadora. Rematar aquí, sentados á súa mesa, pode que probando un lingote de porco celta con mazá en texturas ou un polbo á grella con pataca afumada, é un bo xeito de poñer o peche a un percorrido por unha zona do país que afronta importantes retos -demográficos, laborais, culturais- pero que é quen de redefinirse, de propoñer proxectos creativos e de relacionarse desde o gastronómico coas súas raíces para deseñar o seu presente gastronómico sen renunciar aos seus sinais de identidade. 

Jorge Guitián

Jorge Guitián

Jorge Guitián, compostelán nacido en Vigo, historiador da arte empeñado en reivindicar a gastronomía como un valor cultural. Escribe entre outros para o xornal La Vanguardia, Guía Repsol ou a revista Condé Nast Traveler. 

Tamén che interesa

  • Vinte en Chantada. A grandeza dun pobo faina a súa xente

    Esta frase, ademais de ser o lema do Folión de Carros en pasadas edicións, é probablemente a mellor maneira de describir Chantada. A grandeza é visible non só nos carros e carrozas construídas verán tras verán seguindo unha tradición senlleira e chea de morriña, senón en cada recuncho de Chantada.

    Dende o Monte Faro ata o Río Asma, pasando por cada unha das 36 parroquias, montes e ribeiras do concello, a pegada da súa xente únese a unha paisaxe idílica para facer desta vila e lugares, os nosos, unha paraxe única.

    VINTE na vila

    Coa colaboración de

  • Vinte en Monforte. Que che importe que somos de Monforte

    Cantáronlle os Siniestro Total e cantáronlle os Yellow Pixoliñas. Escribiulle Antón Lopo e sobre esta vila de pasado marcado por condes e cardeais pivotou a obra do poeta galego máis punk, Lois Pereiro. A estación do tren e a capitalidade comarcal marcaron profundamente o pasado deste lugar no que hoxe a xente nova pelexa por marcar un punto e á parte na decadencia do interior da provincia de Lugo cun festival de cine, asociacionismo veciñal e negocios de forte activismo rural, ecoloxista e cultural. Que che importe que somos de Monforte.

    VINTE na vila

    Coa colaboración de

  • Que está a pasar nas cociñas da Galicia central?

    O centro de Galicia, ese territorio no que se xuntan as catro provincias, ten dinámicas propias. Sen unha vila de gran tamaño que faga a función de centro desde o que irradian tendencias que se espallan pola súa contorna, este cúmulo de territorios atravesa un momento gastronómico ao que paga a pena prestar atención. 

    Movémonos,  desta, por Tabeirós-Terra de Montes, polo Deza, pola Ulloa, pola Terra de Melide e por Arzúa. Entramos, mesmo, ata o norte da comarca do Carballiño para ver que acontece nesas terras organizadas arredor das serras centrais. Do Careón ao Testeiro, do Bocelo á Serra do Faro ou ao Candán está a tomar forma un interesante modelo de futuro para o sector gastronómico, entendido nun sentido amplo, no noso rural. 

    Gastronomía
  • Que está a pasar nas cociñas do leste ourensán?

    Territorio rural por definición, sen grandes poboacións e con só unha manchea de vilas medias, o leste ourensán non acadou tradicionalmente atención mediática en termos gastronómicos máis alá, se cadra, de novas relacionadas coa produción agrogandeira.

    As cousas están a mudar, tamén aquí, como mudan no conxunto de Galicia. E a tradición da zona está a verse enriquecida con novos proxectos, coa actualización de negocios de toda a vida e coa chegada de xente que fai que o tecido enogastronómico dese oriente ourensán amose hoxe unha riqueza inédita. 

    Gastronomía
  • Que está a pasar nas cociñas de Vigo?

    A maior cidade de Galicia ten unha alma gastronómica dividida. Por unha banda, é un lugar apegado á cociña de produto e aos formatos máis tradicionais mentres que, en paralelo, explora o seu carácter cosmopolita sen complexos. 

    Vigo é unha cidade portuaria e de paso, pero tamén obreira, industrial, foi -e segue a ser, en certa medida- lugar de acollida dunha emigración interna potente que enriqueceu o seu ADN, esencialmente das rías, pero con moito que agradecerlle tamén á provincia de Ourense e a súa achega. E desde aquela renovación que supuxo a converxencia do Atlántica e Rompente coa movida, case medio século atrás, é tamén unha cidade que abraza a vangarda en todos os ámbitos creativos. 

    Gastronomía
  • Que está a pasar na cociña de Compostela?

    Compostela é unha cidade en continua transformación. A vila da movida universitaria que xa non é, non tanto como foi, cando menos; a cidade da vaga de funcionarios novos nos 80 e 90 que roldan agora a idade de xubilación é hoxe outra. A expansión da súa periferia, o decrecemento da universidade, a chegada dun maior número de inmigrantes e a crise habitacional modelan unha realidade na que a oferta gastronómica tamén vai mutando. 

    Gastronomía

Faite de vinte

A partir de 5€ mensuais podes suscribirte a VINTE e colaborar para que sigamos a producir contidos de calidade pagando dignamente as colaboracións de vídeo, fotografía, ilustración, xornalismo e creación de todo tipo.