Comarca do Barbanza: o sabor das Rías Baixas coruñesas

Coa colaboración de Turismo da Deputación da Coruña

A empanada de millo e berberechos con cuncha forma parte da paisaxe rianxeira. CC-BY-SA Jorge Guitián

A vertente sur olla cara ao Salnés e a provincia de Pontevedra; a norte, cara á Costa da Morte, por tras do Monte Louro. O Barbanza, cos seus case 700 metros a pico sobre o mar e os seus areais, que se contan por ducias, é unha terra de transición. E como tal, territorio de sorpresas gastronómicas que se adentran no Atlántico. 

Internarse no océano máis de 30 quilómetros, parapetados só por illas míticas; subir ata miradoiros naturais, suspendidos sobre as rías; pasar dun centro urbano como o de Ribeira ao altos da serra, onde aínda é posible camiñar durante horas sen atoparse con ninguén. O Barbanza é unha terra de contrastes. 

 

O ritmo de Boiro, que nunca para. Os altos do Monte Muralla, ou do Castro Barbudo que Castelao pintou en máis dunha ocasión. As conserveiras, sempre presentes. O mar, as viñas, os chans no alto da serra. As minas antigas que falan de romanos -hai quen di que de fenicios- pero tamén de nazis, de posguerra, de estraperlo. E os restaurantes míticos, claro, as receitas emblemáticas, a tradición gastronómica. 

Oiches falar da parromeira? E dos bolicos? Das francullas ou da uva cachiño?  A poucos minutos desde a autoestrada, media hora de Compostela, pode que 45 minutos desde Pontevedra, entramos nunha comarca de identidade ben definida, marcada pola presenza constante do mar, que entra e sae, dando forma a unha costa particularmente sinuosa, nunha sucesión continua de baías e esteiros. 

A costa de Boiro no Cabo da Cruz CC-BY-SA Jorge Guitián

Esa constante, o mar, cos seus produtos, foi conformando co tempo unha gastronomía propia, diferenciada. E ao combinarse coas materias primas da terra, co millo, coas patacas, fixo xurdir pratos únicos. Queres unha mostra? Páralle en Rianxo e vai á panadería da Pireta, que leva aí máis de oito décadas, a preguntar pola empanada de millo e berberechos, con cuncha, si, un dos artefactos máis perfectos da cociña galega: o marisco cocéndose lentamente no seu propio xugo, a masa hidratándose desde dentro para dar como resultado dúas texturas diferenciadas. É algo máis incomoda de comer que se o marisco estivera limpo, é verdade, pero o esforzo paga a pena. 

Se non a atopas aquí, a poucos metros, no peirao, tes O Taberneiro, que seguro que a ten. E terá tamén sardiñas, malo será. E peixe do día. E comelos aí, co mar batendo case que ás portas, ten un sabor especial.

A empanada de berberechos do Taberneiro, en Rianxo CC-BY-SA Jorge Guitián

Despois, por Taragoña, onde hai que facer unha pausa en O Curral do Marqués, se queres explorar a vertente contemporánea dos sabores do Barbanza, cara a Boiro, un dos centros urbanos máis activos da contorna. Un café e un doce no Alquimia, na Avenida de Compostela, que aquí hai cousas gorentosas entre as que escoller; un dos mellores pans da zona en M. Ourille, á volta da esquina, e xa que estamos, unha visita ao Gastrolab Arousa, coa súa selección de trebellos culinarios, que sempre paga a pena. 

E de aquí para Noia, a dar un paseo polo Curro, entrar ao museo de lápidas gremiais da igrexa de Santa María e comprar, despois, especias para calleiro en A de Aurora. Non sabes que é o calleiro? un doce antigo, familia dos tripóns doces e dos bandullos de máis ao sur. Unha mestura de ovos, leite, pasas, algo de pan vello. E aquí, en Noia, estas especias. Podes atopar algo semellante no Forno do Couto, onde o venden como pudin de pan, sen máis. Ou, xa case saíndo da comarca, no restaurante Casa Peto, no Cruceiro de Roo. 

O Calleiro de Casa Peto CC-BY-SA Jorge Guitián

De volta ao pé da Serra continuamos. Cara a Portosín, que haberá que ir pensando en sitios para comer. E aquí está un dos mellores restaurantes de peixe da comarca. Situado na antiga lonxa, ademais. Nordestada, onde Nel Parada, que é de Ribeira, pasa pola grella o mellor das rías con moi boa man. O seu é un deses restaurantes que ben merecen un desvío. 

Ou, se prefires avanzar, por O Son -se é hora do aperitivo, un viño e unha de polbo no Bar O Chinto son sempre unha estupenda opción- e Xuño cara ao cabo. Se o día está claro podes subir ata o Monte Taúme, un dos miradoiros menos coñecidos da zona. E de aquí a Corrubedo, que xa o tes alí embaixo. 

Polbo á feira no Bar Chinto de Porto do Son CC-BY-SA Jorge Guitián

Hai moito que ver, aquí, neste cabo. Podes comezar polo faro, pola praia de Balieiros. Ou entrar por onde o cemiterio, polo barrio das Pitas, e camiñar ata a praia do Prado, urbana, recollida. E de alí ao porto, ao pé da igrexa. 

O Bar do Porto pechou no ano 1991. Desde entón o pobo gañou afluencia turística e oferta hostaleira: O Segredo, O Pequeno, o Xalloteño… Arredor de 2020, o arquitecto David Chipperfield, un premio Pritzker que ten casa na vila, fíxose co negocio e reabriu o bar. O novo Bar do Porto soubo respectar a estética antiga, engadíndolle elementos que a actualizan sen traizoala. E o mesmo fixo coa carta. 

A fiestra do Bar do Porto é o recuncho máis buscado no local. CC-BY-SA Jorge Guitián

Chinchos ou xoubas, pode que empanada, para comezar. Mexillóns ao vapor, ou un peixe á prancha. Non pode faltar o chopo na súa tinta. E para rematar, un café e un merengue, co mar colándose pola fiestra e ese ambiente ecléctico, de clientes de diario mesturados con mitómanos chamados polo nome do gran arquitecto. Que sitio interesante é o Bar do Porto. 

Café? Pois igual podemos movernos a Ribeira, que son só 6 quilómetros, a probar a de Ana Peleteiro, a atleta que abriu o Area Café. E á Maricola, a por unha das mellores trenzas doces -rosca, periquito, carrapito... cada un lle da un nome- da comarca, que sei que é moito dicir, pero que é un espectáculo. Iso si, mellor se a reservas o día anterior. 

E pasear, despois, ata Touro para seguir a liña de costa ata as ruínas das vellas fábricas de salazón. Hoxe son pouco máis que esqueletos xunto á area -a de Colomer, a de Valeiras, a de Area Secada- pero falan doutro tempo, da primeira industria da salga, que deu paso despois á conserveira, cambiando a comarca, a súa economía e a súa tradición, para sempre. 

Antigo peirao en Touro, Ribeira CC-BY-SA Jorge Guitián

Palmeira, un dos portos con máis engado desta parte da costa, é un bo lugar para deterse, para tomarlle unha na de Alejandro, no Baluarte ou subir, se son xa horas, ata o Entrepáns, agochado no edificio do mercado, a probar a súa carta de bocadillos, na que o de sempre e novas propostas van da man: porco landrán con pementos asados e queixo de San Simón da Costa, lacón con queixo, hamburguesa de polo con grelos, touciño de febra e crema de castañas… 

A Pobra, pouco máis adiante, ten algo para cada hora do día. Pola mañá, hai que ir coller o pan ao forno de La Unión, ou subir á Costa, ao Forno do Maño. O Museo de Valle Inclán, nesa torre pequena, case ourivería, inesperada e renacentista. Como renacentista é, tamén, a imprevista Capela da Alba, na igrexa de Santiago do Deán. Ou a tomarlle, que igual é xa hora, algo pola praza de Maura, a Unión, a Rúa do Estremo. E rematar, despois, co célebre -e con razón- bocadillo de polbo e queixo San Simón, para min sempre con cebola pasada polo ferro, do Bar Nuevo

As brañas de Imo. CC-BY-SA Jorge Guitián

Poñer punto final á ruta subindo cara ao miradoiro da Curotiña sería unha boa opción. Pero tampouco é mala cousa continuar, internarse na serra, subir ao monte dos Forcados, chegar ata o río, alí arriba, onde aínda é pequeno, na Portela. Aquí o contraste coa liña de costa é evidente. O silencio, a pequena chaira no alto, os camiños polos que deixarse ir, sen rumbo, durante horas. O mar, que en realidade está a poucos quilómetros, por detrás do altos de Eirado e do Salgueiro semella, aquí, estar ben lonxe. 

Pero se prefires rematar coa gastronomía como fío condutor, podes facelo en A De Rosa, de volta na Pobra, coa súa mítica caldeirada de Raia. Ou en Boiro, na Beltane Neotaberna, tomándolle un Hot Dog de polbo de Ribeira con maionesa de allada, se buscas unha volta máis actual arredor dos sabores de sempre. Ou no Os Fornos, de Exipto, que un sitio que se chama Exipto non hai que deixalo pasar, e máis se é para probar a croca deste restaurante, que aquí ten fama, e non todo vai ser produto do mar.  E a merenda, despois, se cadra, no Pancomido, deixando que a vila pase por diante mentres pensamos cara onde continuar máis tarde -pode que a perdernos polas pistas de Bealo, ou por Imo, descubrindo os recunchos da vila e camiñando ata as brañas do Ulla no Redondiño para rematar despois á tarde cunha ruta literaria e uns viños por Rianxo-  que o Barbanza ten, aínda, moito que ofrecer. 

Jorge Guitián

Jorge Guitián

Jorge Guitián, compostelán nacido en Vigo, historiador da arte empeñado en reivindicar a gastronomía como un valor cultural. Escribe entre outros para o xornal La Vanguardia, Guía Repsol ou a revista Condé Nast Traveler. 

Tamén che interesa

  • Vinte en ruta

    A costa do Ortegal, un miradoiro infinito

    Podemos ir de Cedeira a Estaca de Bares polas estradas do litoral en menos de dúas horas. Un percorrido pola costa do Ortegal que sempre leva máis, atraídos como quedamos pola beleza salvaxe da paisaxe que nos ofrecen numerosos miradoiros dun camiño repleto de vilas, parroquias e pequenos núcleos que parecen chantados no mar que serpea para adentrarse nunha terra de inigualable valor xeolóxico. 

    Lugares

    Coa colaboración de Turismo da Deputación da Coruña

  • Vinte en ruta

    Mercados, veigas e casas de comidas: viaxe gastronómica ao centro da provincia

    As terras centrais da Coruña son un reservorio gastronómico que hai que percorrer sen présas -ás veces, mesmo, sen rumbo- para ir atopando todo o que teñen que ofrecer. Adentrámonos nas comarcas do centro, polo Val do Dubra, Tordoia ou Trazo, coas súas paisaxes tranquilas, coa súa tradición gastronómica ben conservada e coas súas feiras e mercados, entre os máis vivos, aínda, da provincia.

    Gastronomía

    Coa colaboración de Turismo da Deputación da Coruña

  • Vinte en ruta

    De Carballo á Coruña pola beira do mar

    Hai moitas maneiras de viaxar de Carballo á Coruña. 35 quilómetros que se fan en 33 minutos segundo Google Maps pola AG-55. É sábado, loce o sol. Dámoslle as costas á AG-55 e perfilamos a liña do mar, deixándonos levar polas ondas (en coche, porque non sabemos surfear). Paseamos coa cámara na man e os ollos abertos, falamos con xente interesante, comemos cousas ricas e aprendemos historia. Todo en 24 horas. 

    Lugares

    Coa colaboración de Turismo da Deputación da Coruña

  • Vinte en ruta

    Entre o Tambre e o Mandeo: terras de pan e sorpresas

    Seguramente o gran descoñecido, cando menos en termos turísticos, o leste, ese territorio no que nacen algúns dos grandes ríos que atravesan a provincia da Coruña, é un territorio pouco poboado, pero cargado de sorpresas, tamén no ámbito gastronómico. Repartida entre catro comarcas oficiais -as de Arzúa, Melide, Ordes e Betanzos- esta terra hai que percorrela. Son estas terras panceiras, coñecidas polas súas empanadas, os seus biscoitos e as súas roscas. E moito máis.Neste novo Vinte en ruta percorremos o territorio do inesperado.

    Gastronomía

    Coa colaboración de Turismo da Deputación da Coruña

  • Vinte en ruta

    De Ferrol a Betanzos. Onde a cociña evoluciona sen prexuízos, mais con raíces

    A que sabe un país?  Dicir que sabe só á súa tradición é simplificar, á parte de que a cuestión acaba por levarnos de cabeza a outra pregunta -que é a tradición, en realidade?- que, nun bucle infinito, terminaría por dirixirnos a outras, sucesivas, sen darnos unha resposta clara. 

    Un territorio non ten un sabor único, de igual xeito que unha cultura non ten únicamente unha expresión; ten, de feito, o arrecendo dunha acumulacion de elementos, de capas distintas, superpostas, que dan forma a unha realidade única, marcada polo lugar e, sobre todo, polos xeitos, cambiantes, nos que a xente se relaciona neles a través da alimentación. 

    Vinte en ruta regresa cunha proposta para visitar un destino moi gorentoso nas terras de Ferrol a Betanzos.

    Gastronomía

    Coa colaboración de Turismo da Deputación da Coruña

Faite de vinte

A partir de 5€ mensuais podes suscribirte a VINTE e colaborar para que sigamos a producir contidos de calidade pagando dignamente as colaboracións de vídeo, fotografía, ilustración, xornalismo e creación de todo tipo.